Den digitala erans barnvagnsanpassade hissar

Webbdirektivet väntar runt hörnet, vilket kommer med flera konsekvenser för såväl myndigheter, landsting, kommuner som andra offentliga aktörer. Ta del av Carins blogginlägg kring dess påverkan och vad man kan vidta för åtgärder nedan.

16 oktober 2018

Jag vill vet veta mer om webbdirektivet och hur jag kan anpassa mina plattformar!

När man bygger samhällskritiska tjänster och produkter såsom exempelvis vägar och skolbyggnader gäller alltid olika byggnormer för att säkerställa god kvalitet, säkerhet och tillgänglighet. Dessa normer uppdateras ständigt. Förr i tiden kunde man exempelvis bygga hus med hissar där man inte fick plats med en barnvagn vilket då var det helt i sin ordning. Idag skulle det aldrig få ske.


Samma process och resa görs idag med de digitala tjänsterna som vi medborgare är beroende av och använder varje dag. Visste du till exempel att du ska kunna använda en kommunwebb, och exempelvis ansöka om förskoleplats eller söka bygglov, med bara en hand? Det ska inte spela någon roll om du har ett barn på armen – du ska kunna surfa fram närmaste vårdcentral, hitta telefonnumret och klicka på ring. Eller ponera att du har svårigheter med att knappa på telefonen eller hantera en datormus? Då ska man kunna prata med webben och istället få information uppläst.

Det är detta som webbdirektivet ska säkerställa - att god tillgänglighet för så många som möjligt ska råda på webbplatser, appar och andra digitala plattformar. Den nya lagen börjar gälla från och med 23:e september i år och omfattar myndigheter, landsting, kommuner och andra aktörer som klassas som offentligrättsliga organ.

Vi på Consid arbetar ständigt med de senaste teknikerna och en väldigt stor del av våra kunder är aktörer inom just offentlig förvaltning. Det gör oss till något av en expert på Webbdirektivet och allt vad det innebär. Vi kan hjälpa dig att uppgradera eller bygga ny webb som håller måttet.

Vill du veta mer? Kontakta någon via kontaktkortet eller följ länken.

Dela blogpost på
Bild på Carin Frid

Carin Frid

Ansvarig Communication Göteborg
Bild på Jacob Almers

Jacob Almers

Bid Manager