”Det viktigaste är att man har roligt” - möt Peter Elgåker, kontorschef för Consid Malmö

Peter Elgåker är Habo-killen som flyttade till Skåne för kärleken, bor på en hästgård trots att han är allergisk mot hästar (hörde vi ett ”för kärlekens skull”?) och sedan 2012 har byggt upp Consids Malmökontor från 2 personer, inklusive honom själv, till dagens nästan 40. Möt mannen bakom Consids Malmöframgång.

10 februari 2017

Vi sätter oss i rummet som fått många namn sedan inflytten i våra nya Malmölokaler. Lönnrummet, även kallat vinrummet och Marilyn Monroe-rummet, är beläget bakom vad man tror är en bokhylla men som i själva verket är en lönndörr. Jonas Bohlin-fåtöljerna sätter en tydlig prägel på rummet – en prägel som är genomgående för samtliga av Consids kontor.

Det är en hektisk fredag för Peter. Han slänger sig mellan mötesrummen där samtalen håller olika fokus. Mellan två av denna dags möten hinner han ändå sätta sig ner och svara på några introduktionsfrågor från en av våra nyaste kollegor. Sedan hoppar han raskt in i nästa möte. Trots detta är han lugnare och mer närvarande än de flesta chefer jag mött.

– Detta känns som den perfekta mötesfredagen!

Peter är uppvuxen i Habo, precis i närheten av vart Consid har sina huvudkvarter. Efter gymnasietiden i Jönköping flyttade han till Linköping för ytterligare studier. I Linköping fanns inte bara den perfekta utbildningen – staden bjöd även på kärleken. När han träffade Hanna, som han idag är gift och har två barn med, och hon kom in på en utbildning nere i Malmö var valet ganska enkelt – han skulle bli skåning.

– Jag har aldrig tänkt att jag ska bo här nere. Jag har faktiskt varit lite halvt anti-Skåne, om jag ska vara riktigt ärlig. Men så fick det bli – och det har blivit bra.

Efter några år i lägenhet i Kävlinge blev Petter och Hanna sugna på att hitta ett hus. Eller, tja, en gård, för att vara mer exakt. Hannas brinnande hästintresse innebar att de snabbt beslutade sig för att hitta en gård utanför Malmö – Peters rinnande hästallergi till trots.

– Gårdspriserna i direkt anslutning till Malmö är ganska galna, så vi började se oss omkring lite utanför stan. Det är en ganska kul historia faktiskt – vi satte en passare på kartan och ritade en stor cirkel runt Malmö för att få fram ett möjligt område att leta gård inom. Nu bor vi på vår hästgård i Skurup med våra två barn, 9 och 11 år gamla, och våra hästar.

Att bo på en gård har sina fördelar, men innebär också mycket skjutsande till barnens olika aktiviteter. Peter kan därmed inte nog understryka vad han tycker är något av Consids främsta fördel som arbetsgivare – flexibiliteten och förståelsen för livspusslet som vi alla kämpar för att få ihop.

– Consid lever verkligen upp till devisen frihet under ansvar. Det finns inte så mycket direktiv om hur man ska göra något, så länge man får det gjort. Vi utför vårt jobb i stort förtroende från bolagets sida. Man har en enorm förståelse för att alla anställda har ett liv utanför jobbet.

Att strosa omkring hemma på gården iklädd stövlar och med hammare och spik i högsta hugg för att snabbt svida om till kavaj och åka till jobbet ser Peter som sköna kontraster i livet.

Från ett bolag – till ett annat

Peters tidigare arbetsgivare förlorade 2011 en upphandling till Consid. I samband med detta kom han för första gången i kontakt med det Smålandsbaserade bolaget, som visade sig ha planer på att ta sig söderut. Efter lite kontakt med bolaget i samband med upphandlingen insåg han snabbt att han kände många som jobbade där, då de tidigare varit kollegor. När Consids vd hörde av sig till Peter och frågade om han ville bli ansvarig för bolagets Malmösatsning tvekade han inte en sekund.

– Jag tyckte att Consid från första stund kändes som ett otroligt bolag, inte minst på grund av grundtanken i att leverera kvalitet och ta hand om sin personal. Det var alldeles för spännande för att tacka nej – så jag hoppade på. 

Sedan dess har han märkt att han trivs bra med hur bolaget fungerar.

– Modellen för hur man jobbar med lokalkontoren funkar väldigt bra. Vi ser till hela Consid – inte ett kontor i taget. Det finns en känsla av att vi hela tiden hjälps åt, och att det finns ett bolagsansvar i det hela.

Sedan Peter kom in i bilden har allt gått i en rasande takt. När han i maj 2012 påbörjade sin anställning var de två personer i Malmö. Nu, ett antal år senare, börjar de närma sig 40. När vi pratar om vad som är det allra roligaste med att vara en del av denna resa benämner Peter den stora utväxlingen av arbetet.

– Det allra roligaste är att driva Malmökontoret framåt. Min konsultroll har jag kvar, men nu handlar det även om att rekrytera och ta hand om de anställda och kontoret. Det bästa och roligaste med mitt jobb är att rekrytera personal – att få oss att växa. Det är helt sjukt roligt att vara en del av denna resa.

Goda upplevelser sprider sig snabbt

Det är något magiskt över det som hänt för oss i Malmö de senaste åren. Tillväxten är ett faktum. Den breda varumärkeskännedomen likaså. Det har vid flera tillfällen hänt att det knackats på dörren till kontoret av någon som vill lämna in en spontanansökan till oss. Utan att kunna dölja min nyfikenhet frågar jag Peter vad det är som har hänt – vad det är som är nyckeln till den framgång som Consid i Malmö gått till mötes den senaste tiden.

– Det har verkligen gått bra de senaste åren, det har det. Vi har satsat på att marknadsföra oss i regionen och rekryterat ett antal duktiga individer som fått upp ögonen för oss och valt att hoppa på vår resa. Och goda upplevelser sprider sig snabbt.

Peter menar på att den främsta nyckeln till att man lyckats anställa så många till Consids Malmökontor den senaste tiden många gånger har varit att man lyckats med relationsrekrytering.  Detta har lett till att fler och fler fått upp ögonen för oss.

– Word-of-mouth ska inte underskattas. Ingen visste vilka vi var innan – nu finns vi plötsligt på kartan. Jag tror detta har lett till de spontanansökningar vi fått den senaste tiden. Sedan att vi har ett kontor som ligger mitt på Stortorget och är i fullkomligt toppskick lockar många. Det hela har lett till att vi vuxit om ett antal kollegor på marknaden här. Men det finns fortfarande marknadsandelar för oss att ta i Malmö. En fördubbling till av antalet anställda ska vi klara.

När det gäller Consid som bolag vill Peter poängtera personalpolitiken och den starka entreprenörsandan som genomsyrar bolaget.

– När jag lyssnar på vad mina anställda uppskattar mest med Consid så omnämns alltid personalpolitiken först. Man känner att bolaget genomsyras av en familjekänsla – vi är snarare ett gött gäng än ett toppstyrt bolag. Sedan att det tydliga entreprenörsdriv som finns i bolaget gör att man har enorma möjligheter att utvecklas om man tar egna initiativ. Det finns inte så många fasta regler eller begränsningar – man tar den plats man vill ta och rör sig åt det håll man vill komma. Om du driver framåt så kommer du framåt.

”Det viktigaste är att man har roligt”

I sann Värvet-anda frågar jag Peter om han skulle vilja rekommendera någonting innan vi skiljs åt. Och det är klart att han vill. Han behöver bara fundera i ett ögonblick innan han delar med sig av sin främsta rekommendation.

– Det viktigaste är ju faktiskt att man har roligt! Ha kul på jobbet. Det är en så stor del av livet. Gör det du tycker är roligt – man kan bara göra det en gång.

Dela blogpost på
Bild på Beatrice Carpvik

Beatrice Carpvik

Varumärkesansvarig