UTVECKLA #14: Frontend-utveckling och WCAG (Web Content Accessibility Guidelines)

Vad är WCAG? Hur gör man för att försäkra sig om att sin hemsida är WCAG-anpassad? Vilka är de fyra WCAG-grundprinciperna? Kan ett tillgänglighetsdirektiv vara roligt? Och hur går det egentligen för Tobias på Simons WCAG-quiz? Allt detta och mycket mer får du lära dig i avsnitt 14 av UTVECKLA med Jon Fredelius, frontendutvecklare på Consid.

26 november 2019

Lyssna på UTVECKLA i din poddspelare

   

UTVECKLA #14: WCAG med Jon Fredelius

Rättelse från gästen: De datum då kraven börjar gälla är; (1) 23 septemebr 2019 för nya webbplatser, (2) 23 september 2020 för befintliga webbplatser samt tidsberoende media och (3) 23 juni 2021 för publika appar. För exakta datum då WCAG träder i kraft och vad du som organisation ska ha koll på till dess – gå till webbriktlinjer.se för att ta del av DIGGS officiella riktlinjer för hur man bör arbeta med webbplatser i offentlig sektor.

Höjdpunkter från avsnittet

[00:25] - Vi startar podden med ett trevligt intro där vi pratar  allt från Airbnb-uthyrning och man caves till Simons häftiga upplevelse på Microsoft Ignite i Orlando, USA. 

[12:55] - Välkommen till podden Jon Fredelius! Här får Jon presentera sig själv och berätta mer om sin roll som frontend-utvecklare på Consid.

[15:50] - Jon om sin karriärsresa från att ha studerat mediedesign och jobbat som säljare i butiksbranschen till att skola om till webbutvecklare och fatta intresse för IT-branschen. 

[20:00] - Vi går in på dagens ämne - WCAG. Vad står WCAG för och varför använder man sig av detta samlingsbegrepp inom webbutveckling? Jon förklarar fördelar och varför WCAG är så nödvändigt för att användare ska kunna få samma upplevelse. 

[33:00] - Vi går igenom WCAG’s 4 grundprinciper varför det är så viktigt att tillgängliggöra innehåll för alla människor. 

Innehåll skall vara:

  1. Möjligt att uppfatta.
  2. Hanterbart.
  3. Begripligt.
  4. Robust.

[43:00] - Hur anpassade är olika CMS-moduler för just tillgänglighet? Jon förklarar värdet i att applicera WCAG så tidigt som möjligt när man har valt sitt CMS-system. 

[49:25] - Här pratar vi om allmänna regelverk för innehållsstruktur. 

[57:00] - Vi diskuterar framtiden inom E-sport och alternativa verktyg för att tillgängliggöra spelande för människor med förhinder och funktionsnedsättningar.

[1:03:05] - Hur gör man för att försäkra sig om att sin hemsida är WCAG-anpassad? Jon förklarar hur man med hjälp av oerfarna ögon och olika verktyg kan förbättra sin sida. 

[1:10:30] - Jon spekulerar framtid kring WCAG. 

[1:12:25] - Outro med Tobias och Simon. Simon utmanar Tobias på ett quiz om dagens ämne.

Jons länktips

Verktyg:

Plugins för webbläsaren:

  • Web Disability Simulator — simulera handikapp (Chrome)
  • Funkify — simulera handikapp (Chrome)
  • Axe Accessibility — analysera HTML på en webbsida (Chrome, Firefox)
  • Siteimprove — analysera HTML på en webbsida (Chrome)
  • Web developer — multiverktyg (Chrome, Firefox)

Glöm inte att du kan diskutera alla avsnitt i den officiella eftersnacksgruppen på Facebook!

Dela blogpost på
Bild på Joakim Andersson

Joakim Andersson

Content Manager