Lyckat utbildningsprojekt i Sundsvall ger resultat – Consid vill säkra tillväxten av IT-expertis

Sundsvall beskrivs ibland som Sveriges Silicon Valley, detta med grund av att staden, sett till befolkningsmängd, sysselsätter ett mycket stort antal människor inom IT-branschen. Trots detta är behovet av IT-tjänsterna större än dagens kompetens, därför har Consid i Sundsvall valt att dra sitt strå till stacken och etablera ett samarbete med den lokala YrkesAkademin med mål att utbilda nya resurser och på så vis säkra tillväxten av exempelvis systemutvecklare, projektledare och testare.

24 juni 2019

Sedan starten av samarbetet mellan Consid och YrkesAkademin har nu den första kullen studerande tagit sin examen, och alldeles nyss har två omgångar av utbildningen ”Systemutvecklare Java” startat. K-G Sjöström, Sundsvallskontorets regionansvarige, sitter med i ledningsgruppen för utbildningen;

– Det är otroligt kul att se att det här samarbetet, som vi brinner mycket för nu givit effekt. De studenter vi hjälpt och som nu tar examen kommer ha med sig grundläggande och viktiga lärdomar in i yrkeslivet.

Consid har så här långt tillhandahållit LIA (Lärande I Arbete) för tre olika grupper från utbildningen. Under våren 2019 har två grupper av studerande från yrkesutbildningen ”Systemutvecklare Java” år 1 och år 2, med fem respektive fyra medlemmar, tillbringat sin LIA-praktikperiod hos Consid i Sundsvall. Det senaste gänget från YrkesAkademin, som läser första året på utbildningen, har fått pröva sina vingar genom att planera och utföra konstruktionen av ett webbaserat system för att skapa enkäter. De fem studerande har bland annat utmanats inom agilt arbete, Java-programmering och databashantering.

– För min del var den här möjligheten hos Consid inte bara en väldigt lärorik tid, utan även en väldigt rolig sådan! Det har verkligen visat för mig att jag valt rätt karriär, och jag ser fram emot min tid som utvecklare ännu mer tack vare Consid, säger Jonathan Harr, LIA-elev.

I det dagliga arbetet under sin LIA-praktik har de studerande haft konsulterna Jonas Klingstedt, Fredrik Håkansson och K-G Sjöström som handledare, vilkas huvudsakliga fokus har legat på att stötta, komma med tips och råd om programmering och arkitektur och om arbetssätt och metod.

– Detta är en av våra insatser för att minska kompetensbristen i Sverige samtidigt som vi kan möjliggöra framtida rekryteringar. Det är samtidigt roligt att se hur personer kan växa och höja sin kompetens samtidigt som man själv får hålla sina kunskaper uptodate,  säger Fredrik Håkansson.

Dela pressreleasen på
Bild på Therese Eriksson

Therese Eriksson

PR-ansvarig