Gevaliapalatset från 1890 – välkommen till Consid i Gävle!

I Gevaliapalatset mitt i centrala Gävle har mycket hänt under årens lopp och det känns redan när vi kliver in i porten i hörnet Nygatan och Norra Kungsgatan. Ja, det måste sitta i väggarna. År 1890 uppfördes det som över 100 år senare skulle komma att bli kontorslokaler till ett av Sveriges snabbast växande IT-bolag. Apoteket Nordstjernan, familjen Wesström och Gävleborgs Sparbank är bara några av de familjer och företag som haft privilegiet att bo i huset. År 1978 gjordes en omfattande renovering men mycket av den interiör och exteriör som fanns såg man till att bevara – och tur var väl det, för det är verkligen något speciellt över detaljerna i byggnaden. Nu har det blivit hög tid att se hur Consids nyöppnade kontor ser ut. Låt oss kliva in i det mytomspunna palatset!

När våra eminenta inredare Elisabeth Lejon och Kristina Hjert först tittade på lokalerna kunde de snabbt konstatera att samtliga heltäckningsmattor i blått skulle bort. Under dessa mattor fanns nämligen en fantastisk fiskbensparkett som målades svart likt resterande Consid-kontor. Dörrar som inte användes byggdes igen och det öppnades upp för nya. Glasväggar, marmorkök och platsbyggda garderober och hyllor monterades. Plötsligt hade rummen fått helt nytt liv. Den omfattande renoveringen gjorde att det under en lång tid såg ut som ett smärre slagfält i våningen - faktum är att det så kort som två dagar innan inflyttning saknades tapeter på väggarna. 

– Det sista finliret gjordes i sista sekund, men vad gör det när resultatet blev allt vi kunnat önska oss?Vi påminns dagligen om hur fint vi har det när kunder och rekryter fullkomligt tappar hakan när de kommer in genom entrédörren. Vi har faktiskt precis fått förfrågan av en stor eventbyrå i Gävle om vi kan hyra ut lokalerna till dem. Det känns både ärofyllt och otroligt roligt, säger Torbjörn Bäckström, regionsansvarig i Gävle.

Entrén ligger uppe på tredje våningen. Den gamla hissen tar oss upp och vi knackar på på den stora vita trädörren. När dörren öppnas kommer vi på oss själva med precis den reaktion Torbjörn pratade om. Hakorna ligger på marken. Väggarna är tapetserade med fräcka mönster, lyxiga lampor i mässing pryder de stora rummen och snittblommor står väl utplacerade på var och vartannat bord. Här känns inget halvgjort – Consids nyöppnade kontor är en 10-poängare, redan i entrén!

Tar man några steg in i lokalen möts man av den stora salen. Här hänger mörklila gardiner från taket som på ett elegant vis förstärker den maffiga takhöjden. Stuckaturen och den matchande interiören är inget annat än sagolik och det är svårt att greppa att vi faktiskt befinner oss på ett kontor. 

Vi konstaterar att det är de unika detaljerna i rummen som gör denna våning så speciell. Bokhyllan och tornet är praktiskt taget oslagbara. Vem hade inte fått ro av att stå här och blicka ut över Gävle över en kopp kaffe?

Till vänster om den stora salen finner vi köket. Här har man placerat ut ett antal bord med tillhörande stolar för att kollegor ska ha möjlighet att avnjuta luncher ihop. Solen fullkomligt gassar in genom de stora fönsterna denna dag och rummet känns både lyxigt och hemtrevligt på samma gång. 

De grå väggarna matchar behagligt den ljusa marmorbänken, köksön och de runda borden. Som om det inte vore nog blir ändå champagnehyllan och taklampan i mässing pricken över i:et. Här har vi ett smakfullt och elegant rum, minst sagt.

Vem har sagt att man inte kan ha en palm i köket? Inte vi i alla fall!

I köket går det att öppna upp till balkongen. Vi drömmer oss bort till en varmare dag när vi kan sätta oss och avnjuta en lunch eller en eftermiddagskaffe där ute. Och på tal om kaffe – precis vid kaffemaskinen i köket har man öppnat upp väggen och satt dit glas istället för att ljuset ska kunna flöda fritt genom våningen. Om vi gillar det? Kan hända, ja.

Detaljerna fullkomligt skriker Consid men är samtidigt väl utvalda för att passa in i just denna våning. En champagnehylla var precis vad som ville vara i det här köket, så är det bara. 

Ett steg vidare till vänster och vi hamnar i det stora biljardrummet. Tänk, ett helt rum dedikerat till just detta sällskapsspel. Inte dåligt!

Här kan du spela en match efter lunchen eller samla dina vänner och kollegor efter arbetstid. Våningen är som gjord för event och tillställningar!

Toaletterna har samma exklusiva framtoning som flera av Consids nyöppnade kontor. Här har man lekt med färger och kontraster och det känns nytänkande och roligt. Den svarta kranen och spegeln över handfatet är ju stilsäkerheten själv, inte sant?

Platsbyggda garderober i mötesrummen avslöjar våra mycket stilmedvetna inredare. De är målade i en sval grå färg och går från golv till tak. De mörka gardinerna, stolarna, golven och borden smälter ihop och rummet blir komplett i sin minimalism och fridfullhet.

I Gävle kan du välja om du vill arbeta i köket vid de runda marmorborden eller om du vill sitta i de större kontorsrummen med höj- och sänkbara bord och bekväma stolar. Välj det som känns passande för dagen!

Och om du behöver prata ostört finns mindre samtalsrum dit du kan smita in. Glasväggarna har blivit en signaturdetalj på många av Consids kontor – och så även i Gävle!  

Ja, vad ska man säga? Det vi just besökt är en våning med smakfulla (och många) detaljer och med ett ljusinsläpp som heter duga. Vem hade egentligen tackat nej till att husera innanför väggarna i Gevaliapalatset?

Vi tackar och bockar för denna visit och hoppas på att få återvända snart igen – kanske under en festlig tillställning? Håll ögonen öppna!

Hedvig Hägglöf

Kommunikatör