Den mintgröna prästgården vid Stadstorget – välkommen till Consid i Karlskrona!

Några tiotals meter från stadstorget i Karlskrona, i kullerstensbacken precis intill den lummiga parken står en mintgrön villa och badar i höstens eftermiddagssol. Dess historia, den går så långt som flera hundra år tillbaka tiden. Det ursprungliga huset brann nämligen ner i den stora stadsbranden år 1790, men så en tid efter hittade man det nuvarande huset, 17 mil bort i den mindre tätorten Figeholm. Det monterades ner och fraktades sjövägen till Karlskrona där det under en lång tid agerade kyrkosal och skola för den tyska församlingen och år 1846 byggdes det om till bostad för Kyrkoherden i Stadsförsamlingen. Men så, efter en lång och brokig väg har det nu blivit dags för Consid att ta plats innanför väggarna i Prästgården. Ska vi stiga på? Låt oss.

Efter månader av intensiv renovering med start under 2018 blev den 390 kvm stora fastigheten i Karlskrona tillslut inflyttningsredo. Villan, som är utrustad med både kamin, vinkällare, ett stort antal kontorsplatser, konferensrum med den senaste teknikutrustningen och ett kök som gjort för trerättersmiddagar, hittar man inte var som helst. I Karlskrona har man inte sparat på krutet, det är då ett som är säkert.

I entrén möts vi av denna mäktiga vy. Stora krukor och platsbyggda bokhyllor är verkligen Consid, och vi älskar det!

– Vi är otroligt stolta över att ha skapat en plats dit medarbetare längtar och där lokalen i sig, bidrar till att arbetet känns viktigt, värdefullt och inspirerande, säger Patrik Hall, platschef på Consid i Karlskrona. 

Runt hörnet om entrén ligger den stora salen. I mitten av rummet står ett mörkt långbord och på ena kortsidan av salen sitter en gigantisk tv. Maffiga takkronor i mässing går som hand i hand med skinnfåtöljer och lätta gråbeigea gardiner. Det här rummet är verkligen en fullpott!

En stilren kamin i stora salen – ”Nej vadå? Inget märkvärdigt!”

I Karlskrona har man, som på många av Consids kontor, lagt stort fokus på detaljerna – vedträn ligger prydligt staplade i en snygg ställning och mässingsdetaljer blandas upp med svarta tavelramar och marmorbord. 

Det går onekligen att konstatera att villan är lyxigt inredd, men här har man även lyckats behålla den hemtrevliga atmosfären. Elementskydden och de stora fönstren som pryder alla rum tar oss tillbaka till en gammal våning från förr.

Vi häpnas av den höga klass på inredning vi bevittnar i den stora trävillan. Vem hade inte velat slå sig ner här till exempel?

För att behålla stilen och känslan i huset har man satt upp gardiner på halvstång inne på toaletterna. Utanför skymtar vi kullerstenar och trähus i olika kulörer. Orangea inslag återfinns genomgående på kontoret så varför inte passa på att måla en hel vägg i samma färg? Ett vinnande koncept, helt klart.

Utanför grönskar parken. Några människor går förbi och blickar nyfiket upp mot fastigheten. De gröna träden och ljuset som lyser in genom de gamla fönsterkarmarna slänger oss tillbaka till en varm sommardag på landet. 

I vardagsrummet på entréplan står signatursofforna i mörkblå sammet och är malliga. Kuddar och filtar går i rosa toner - en kombo som nästintill är oslagbar! 

Tar man ett steg till höger om vardagsrummet kommer vi till ett mindre rum. Här kan du lägga upp fötterna och koppla av en stund efter lunchen. 

På nedre plan har vi även köket och oj, vilket kök! Kakelplattorna går hela vägen upp till taket och materialvalen matchar elegant med interiören i vardagsrummet. Färgerna går i mörkblått och mässing och rummet, ja det skulle onekligen kunna misstas för ett restaurangkök. Detta Considkontor är dessutom det första att utrustas med en ugn, så här kan det lagas mat mån tro!

En svart Mockamaster pryder bänken bredvid vinkylen och redskap har hängts upp på träkrokar ovanför. Ja, en sak är säker och det är att man vill hänga här även efter kontorstid. Event, middagar – you name it!

Utanför köksfönstret står ett ståtligt träd med orangea frukter. Det blommar i rabatterna och man får lust att öppna upp och låta fåglarna sätta sig på fönsterbrädan. I direkt anslutning till kök och vardagsrum har man placerat ett gäng bord för att tillsammans kunna avnjuta luncher ihop. 

Och nu ska vi prata färg! För färgerna i den här lokalen smälter samman i höstens tecken på ett så mäkta fint vis. Orange, mörkröd, rosa och brun varvas med de klassiska grunderna av mörkblå och grå. Inflyttningsfest i september kunde ju inte kommit mer lägligt!

Tar vi trappan en våning upp möts vi av 21 kontorsplatser och ett antal mindre samtalsrum. Några har tv och några glasväggar ut till de större ytorna. Du kan helt enkelt välja vad som passar just ditt ändamål för dagen. 

Mörka bjälkar har sparats och blir en tuff detalj i rummen. I övrigt är samtalsrummen diskret inredda för maximal stillhet. Riktigt stilrent och elegant!

Och på tal om bjälkar… På övervåningen har även en hel trävägg bevarats och ljussatts. De mörka golven ihop med mörka bänkar och tuffa detaljer gör sannerligen kontoret i Karlskrona till något helt eget!

Men ska vi vara helt ärliga så är nog det som gör kontoret unikt det vi ser ovan. En lyxig vinkällare. Den invigdes under inflyttningseventet när det stod vinprovning på agendan. 5/5 är allt vi kan säga!

Vistelsen på kontoret i Karlskrona har varit precis vad vi hoppats och trott på – gästfrivänlig och varm. Som att komma hem!

Vill du också ta en fika med några av våra Karlskronakollegor? Sväng förbi Södra Kungsgatan 1 och knacka på i den stora trävillan. På återseende!

Hedvig Hägglöf

Copywriter